Quantcast
Channel: _WORLD via Rick Shide on Inoreader
Viewing all 99163 articles
Browse latest View live

Michael Jackson – Scream (2017) [24bit Hi-Res]

$
0
0
Michael Jackson – Scream (2017) [24bit Hi-Res]
Artist: Michael Jackson | Album: Scream | Released: 2017 | Genre: Pop

(Country/Pop) Little Feather - Little Feather - 2017, MP3, 320 kbps

$
0
0
Little Feather • Little Feather Жанр : Country/Pop Страна : USA (Nashville, TN) Год издания : 2017 Аудиокодек : MP3 Тип рипа : tracks Битрейт аудио : 320 kbps Продолжительность : 00:34:24 Наличие сканов : нет 01.

Тема на форуме


(Country/Bluegrass) Flatt Lonesome - Silence In These Walls - 2017, MP3, 320 kbps

$
0
0
Flatt Lonesome • Silence In These Walls Жанр : Country/Bluegrass Страна : USA (Murfreesboro, TN) Год издания : 2017 Аудиокодек : MP3 Тип рипа : tracks Битрейт аудио : 320 kbps Продолжительность : 00:42:21 Наличие сканов : нет 01.

Тема на форуме


Pere Ubu 20 Years In A Montana Missile Silo

Flatt Lonesome – Silence In These Walls (2017)

$
0
0

320 kbps | 101  MB | LINKS

Silence In These Walls (Mountain Home Music Company 9.29.17) is an expression of Flatt Lonesome’s appreciation for musical tradition. With an ever-increasing emphasis on original material, the group honours Country and Bluegrass recording styles with a powerful sense of musical exploration. Melancholy themes of heartbreak, the harshness of life’s lessons, glowing moments of faith and love requited; all spring vividly from this innovative collection.

Amber Rubarth – Wildflowers In The Graveyard (2017)

$
0
0

FLAC | 162 MB | LINKS

Tracklist:
1. Wildflowers In The Graveyard (3:00)
2. Moon (2:29)
3. Canyon Lines (4:19)
4. The Mystery Of Light (3:21)
5. If I Fall Asleep (3:35)
6. New York (2:56)
7. Best I Can (3:48)
8. Wishing Song (2:53)
9. As We Walk Into The Night (4:18)

Echo & The Bunnymen – Greatest Hits – Live In London (2017)

$
0
0

320 kbps | 109 MB | LINKS

Taken from Echo & The Bunnymen’s gig at Shepherd’s Bush Empire in London on the 1st November 2005.Features the hit singles; The Cutter. Killing Moon, Lips Like Sugar and Nothing Lasts Forever amongst many others.

Tracklist:
1. With A Hip (3:25)
2. Bring On The Dancing Horses (4:11)
3. All That Jazz (3:05)
4. The Killing Moon (4:45)
5. Never Stop (3:36)
6. Villiers Terrace (2:44)
7. Rescue (4:32)
8. The Cutter (4:47)
9. Nothing Last Forever (3:48)
10. Lips Like Sugar (4:55)
11. Ocean Rain ((6:09)

Citizen – As You Please (2017)

$
0
0

320 kbps | 103 MB | LINKS

Midwest band Citizen have announced their third album called As You Please. As You Please is due out October 6, 2017 on Run For Cover Records . The band recorded this album with Will Yip and it features twelve new tracks that fuses different aspects of their entire catalog.


Benedicte Maurseth, Åsne Valland Nordli - Over Tones (2014) [HDTracks]

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΣ το αγγλόφωνο ελληνικό ροκ στη δεκαετία του ’80 – κριτική σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε προσφάτως

$
0
0
Συγγραφέας είναι, βασικά, ο Μπάμπης Λάσκαρις –τουλάχιστον ως συγγραφέας θα κριθεί εδώ– με το Noise Full of Love: Το αγγλόφωνο ελληνικό ροκ στη δεκαετία του ’80 [Τυφλόμυγα, Μάρτιος 2017] να αποτελεί το δεύτερο μουσικό βιβλίο του (τον ευχαριστώ για το πρόμο αντίτυπο που μου έστειλε και βεβαίως για την αφιέρωση). Να υπενθυμίσω πως το πρώτο μουσικό βιβλίο τού Λάσκαρι ήταν το Punk: Η ιστορία μιας επανάστασης στις εκδόσεις οξύ, το 2007. Το λέω αυτό για να δείξω πως ο Λάσκαρις είναι «ειδικευμένος» στις μουσικές από το πανκ και μετά, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τους τίτλους και τα περιεχόμενα και του πιο τελευταίου βιβλίου του, αλλά και από τα κενά, που εμφανίζει ως μουσικοσυγγραφέας στην περιγραφή-αξιολόγηση και των ελληνικών eighties.
Ο Λάσκαρις επιχειρεί να δει «επιστημονικά-κοινωνιολογικά» το θέμα των αγγλόφωνων ελληνικών ροκ eighties και αυτό κάνει το βιβλίο του βαρετό σ’ ένα μεγάλο βαθμό. Μπορεί το ανάγνωσμα να παίρνει καλό βαθμό ως… διδακτορικό, αλλά ως μιαν αφήγηση, που αφορά βασικά στο… μη-πανεπιστημιακό κοινό θα αντιμετωπίσει ζόρια. Εγώ είμαι της γνώμης πως ο συγγραφέας, γενικά το λέω αυτό, πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κοινό του – πού απευθύνεται. Αν θέλει το κοινό του να είναι οι πανεπιστημιακοί ας διανείμει το πόνημά του εκεί και ας αφήσει την αγορά να ασχοληθεί με τα πιο… λαϊκά αναγνώσματα. Το να βγάζει κάποιος ένα… επιστημονικό σύγγραμμα μιλώντας όχι για τις νομολογίες του Συμβουλίου Επικρατείας π.χ. αλλά για τους Last Drive και τον Λάμπρο Τσάμη νομίζω –η γνώμη μου είναι αυτή– πως κάπου έχει χάσει τον μπούσουλα.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από ένα και μόνο απλό ξεφύλλισμα του βιβλίου τού Λάσκαρι είναι πολλά. 
Κατ’ αρχάς τι σημαίνει «αγγλόφωνο ελληνικό ροκ»; Το ροκ στην Ελλάδα των eightiesείτε αγγλόφωνο είτε ελληνόφωνο στο ίδιο κοινωνικό καζάνι έβραζε. Ο Λάσκαρις νομίζει, για να το πω χοντρά, πως αγγλόφωνο ροκ άκουγαν οι… εξεγερμένοι και ελληνόφωνο οι συμβιβασμένοι. Αυτά είναι αστειότητες βεβαίως – και για μένα ένας διαχωρισμός τέτοιου τύπου είναι χαμένος από χέρι. Ας το παραβλέψουμε, όμως, αυτό.
Όταν διαβάζεις στον τίτλο του βιβλίου «το αγγλόφωνο ελληνικό ροκ στη δεκαετία του ’80» περιμένεις να γίνεται λόγος, εντός, για πολλές και διαφορετικές μπάντες. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο Λάσκαρις επιλέγει κάποια ονόματα μόνον, και γύρω απ’ αυτά αρθρώνει ένα λόγο. Ποια είναι αυτά τα ονόματα; Οι Last Drive, οι SexBeat από το Ηράκλειο της Κρήτης, που είχαν βγάλει μόνο κασέτες και στους οποίους έπαιζε ο ίδιος ο συγγραφέας(!), οι No Mans Land, ο R.R. Hearse (Λάμπρος Τσάμης), οι Anti Troppau Council και οι South of No North, ενώ στη γενικότερη κουβέντα συμμετέχουν ο Πέτρος Κουτσούμπας (Πήγασος, ΑΝ) και ο Χρήστος Δασκαλόπουλος.
Ο Λάσκαρις, προφανώς, θεωρεί ως αντιπροσωπευτικά αυτά τα ονόματα, για τα αγγλόφωνα ελληνικά rock eighties, και άρα περιττεύει κάθε άλλη αναφορά σε… πολυεθνικά γκρουπ τύπου Sharp Tiesκαι Scraptown, σε γκρουπ σαν τους Magic de Spell και τους FMQ, στα γκρουπ της CVR και της Creep, στα συγκροτήματα του ελληνικού «μετάλλου» ή σε γκρουπ που δεν τα ήξερε ούτε η μάνα τους όπως οι Plasisπ.χ. (πού τους θυμήθηκα;). Αλλά, ας το προσπεράσουμε κι αυτό και να δούμε τι γράφεται μέσα στο βιβλίο πλέον. Εδώ θα παραθέσω συγκεκριμένα χωρία-σημεία και όπου κρίνω θα τα σχολιάζω.
a403.jpg
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
«Κύριος άξονάς μας θα είναι συνεπώς το αγγλόφωνο ανεξάρτητο ροκ, μια και είναι αυτό που δείχνει να έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από τα κυρίαρχα ρεύματα των μουσικών δρωμένων στην Ελλάδα. Αντίθετα το ελληνόφωνο “ροκ” ούτε και τόσο ανεξάρτητο είναι, ούτε και αντιτίθεται συμπαγώς στη μουσική κατάσταση του τόπου – με εξαίρεση ίσως το σινγκλάκι των Clown και τις πασίγνωστες Τρύπες».
Εδώ, σ’ αυτή την παράγραφο, φαίνεται όλο το μύθευμα, για να μην γράψω η ασχετοσύνη και το βαρύνω, κάτω από το οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως υπάρχει και αγγλόφωνο ελληνικό ροκ που δεν ήταν ανεξάρτητο (σαν εκείνο των Sharp Ties π.χ.) και που ήταν, μάλιστα, και πολύ επιτυχημένο. Αλλά, το να ηχογραφείς για πολυεθνική και να σε γουστάρει ο λαός αντιβαίνει με το μύθευμα τού… undergroundκαι τού… έξω από τα κυρίαρχα ρεύματα. Επίσης, ο Λάσκαρις όταν μιλάει για ελληνόφωνο «ροκ» τοποθετεί το ροκ μέσα σε εισαγωγικά(!), για να δείξει πως το ελληνόφωνο δεν είναι, στην πραγματικότητα, ροκ και πως σε κάθε περίπτωση είναι κάτι πολύ συμβιβασμένο! Ναι! Και κάπως έτσι εξαιρεί τους Clown και τις Τρύπες, ενώ δεν εξαιρεί τους Εν Πλω και τη Λευκή Συμφωνία π.χ. Τους δε Φατμέ και Μουσικές Ταξιαρχίες, που βγάλανε δυο-τρία από τα σημαντικότερα ροκ άλμπουμ στην Ελλάδα του ’80, φοβάμαι πως ο Λάσκαρις ούτε που θα καταδέχεται να τους πιάσει στο στόμα του.
«… και από την άλλη, η αποτυχία δημιουργίας του κατάλληλου υποβάθρου για καθαρό ροκ στην Ελλάδα, έστρεψε τη δίψα του κοινού σχεδόν αποκλειστικά στα ξένα συγκροτήματα».
Ο όρος, ας τον πω έτσι, «καθαρό ροκ» είναι τελείως αποπροσανατολιστικός, κοινώς μπαρούφα. Ας μας πει ο Λάσκαρις τι σημαίνει «καθαρό ροκ», ώστε να ξέρουμε κι εμείς τι ν’ ακούμε και να μην την πατάμε με το... ακάθαρτο των Χωρίς Περιδέραιο και των Μωρών στη Φωτιά.
“TOP OF THE WORLD, MA!” (το κεφάλαιο για τους Last Drive)
Ο Λάσκαρις παραθέτει εδώ μια συνέντευξη των Last Drive, που δόθηκε στο περιοδικό Μικρό Παρά Πέντε το 1986. Το να καθίσουμε τώρα και να σχολιάσουμε μια συνέντευξη του ’86 δεν το βρίσκω και τόσο σώφρον – αν και θα πρέπει να πούμε πως το interview έχει μέσα πολλές υπερβολές (κι αυτός είναι ένας κομψός χαρακτηρισμός). Θα μείνω όμως σε μια κουβέντα, που για μένα αποτελεί διαχρονική βλακεία.
Λένε κάπου οι Last Drive: «Παλιότερα το ροκ στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν είχε πολύ τσαμπουκά».
Δεν ξέρω τι σημαίνει η λέξη «τσαμπουκάς» στο ροκ και αν συνδέεται με το «κάνω ό,τι μου κατέβει», «δε δίνω λογαριασμό σε κανέναν», «τους γράφω όλους στ’ αρχίδια μου» και τέτοια. Πάντως εγώ τα τσαμπουκαλεμένα συγκροτήματα δεν τα γουστάρω να τα βλέπω live. Μ’ ενοχλούν αισθητικώς κατ’ αρχάς. Ενώ, αν ο «τσαμπουκάς» βγαίνει και στα λόγια τότε, περαιτέρω, τα βαριέμαι ή και τα σιχαίνομαι και ως ακροάματα (οίκαδε). Και γι’ αυτό το λόγο δεν γουστάρω σχεδόν καθόλου το χιπ-χοπ. Γιατί έχει έναν κακώς εννοούμενο τσαμπουκά, που για μένα είναι εντελώς απωθητικός. Πάντως, δίσκους των Last Drive, για να το ξεκαθαρίσω, έχω –τους δύο πρώτους– και τους θεωρώ «διαμάντια» για τα ελληνικά eighties και καθόλου τσαμπουκαλίδικους. Δεν ξέρω… μπορεί να γίνανε μετά τσαμπουκάδες…
Ο Alex K. λέει, πάντως, ασυνάρτητα πράγματα και πολύ πιο μετά. Από μεταγενέστερη συνέντευξη, του 2007, διαβάζουμε:
«Πιστεύω ότι ήταν θέμα χρονικής συγκυρίας ότι γεννηθήκαμε σε ένα πρώιμο μετα-μεταπολιτευτικό περιβάλλον ας πούμε, και είχαμε απενοχοποιήσει το fun του rock nroll, ενώ πριν ήταν η παλιά γραμμή της παραδοσιακής Αριστεράς, για το “ξενόφερτο rock” που ήταν καταδικαστέο».
Αυτά τα θέματα τα έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές στο δισκορυχείον. Το απενοχοποιημένο fun, που είχαν τα συγκροτήματα του ’60, όπως οι Forminx, οι Charms με τον Μάικ Ροζάκη, οι Cinquetti και δεκάδες άλλα δεν το απέκτησαν ποτέ οι Last Drive και τα γκρουπ του ’80. Αφήνω το γεγονός πως οι Cinquetti είχαν συνεργαστεί με τον Μάνο Λοΐζο πριν τη χούντα, που ήταν «λαμπράκης» και «παραδοσιακή αριστερά».
Τα κολλήματα που έχουν πολλοί στο κεφάλι τους, ακόμη και σήμερα, σε σχέση με το ροκ, στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικά. Πόσω μάλλον όταν νομίζουν κιόλας πως απ’ αυτούς ξεκίνησε το… απενοχοποιημένο ροκ.
Να πω επίσης πως το βιβλίο σε μπερδεύει ενίοτε με τα τριών ειδών εισαγωγικά που χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα  (>> <<, « », “ ”), καθώς κάποιες φορές δεν καταλαβαίνεις αμέσως αν αυτά που διαβάζεις τα λέει ο Λάσκαρις ή κάποιος άλλος. Αλλά κι αυτό μικρή σημασία έχει, γιατί όποιος και να λέει ασυνάρτητα πράγματα, άμα τα διαβάζεις σ’ ένα βιβλίο, το ίδιο κάνει.
Από το ίδιο πάντα κεφάλαιο (με δικά μου εισαγωγικά και με δικά μου bold) μερικές ατάκες, τώρα, που μας πάνε πίσω στα αλήστου μνήμης «Ροκ Ημερολόγια»:
«Μου φαίνεται ότι ο κόσμος ξαφνικά σχεδόν άρχισε να φοβάται το ελληνικό ανεξάρτητο ροκ. Άρχισε να φοβάται το μήνυμά του, το πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου».
«…το στοιχείο αυτό της ανατροπής υπήρχε συνυφασμένο στον καθημερινό αγώνα για ύπαρξη, που έδιναν τα καθαράροκ συγκροτήματα».
«Όλο το νόημα εκπηγάζει από την κατανάλωση εγγυημένων προϊόντων και όχι από την ουσία της ‘υπόσχεσης ζωής’ που καταθέτουν τα ανεξάρτητα ροκ συγκροτήματα».
«Ήταν το αγγλόφωνο, ήταν πάντα στη γωνία, λόγω περιορισμένης εξάπλωσης».
«Όταν είσαι στην Ελλάδα περιμένεις πολλά από έναν πολύ μικρό τόπο και αυτό σε κάνει νευρικό και σε απογοητεύει».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ ΣΤΟ GAGARIN: ΑΓΑΠΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Στο κεφάλαιο αυτό μιλάει ο Πέτρος Κουτσούμπας, που επίσης λέει ανιστόρητα πράγματα:
«Στην Ελλάδα δυστυχώς επειδή η καλύτερη περίπτωση του ροκ συνέπεσε με τη χούντα των συνταγματαρχών, παρέμεινε τρομερά περιθωριακό. Λόγω του ότι η κοινωνική κριτική που ασκούσε η Αριστερά ήταν πιο πολύ ‘θέμα διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας’ – οι κομμουνιστές ήταν πιο συντηρητικοί από τους φιλελεύθερους αστούς, μπορεί πολιτικά να ζητάγανε πιο πολλή δημοκρατία, όσον αφορά όμως την καθημερινότητα, τον καθημερινό τρόπο ζωής και την αντίληψη του ανθρώπου σαν ένα ον το οποίο χρειάζεται ελευθερία για να ζήσει και μια διαφορετική σχέση με την κοινωνία, είχανε μια συντηρητικότητα η οποία είχε να κάνει τότε με τη Σοβιετική Ένωση, με τον σοβιετικό άνθρωπο κ.λπ. Αυτό δημιουργούσε στους ροκάδες ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι από τη μεν χούντα καταδιώκονταν –τους κόβανε τα μαλλιά, τους λέγανε τεντυμπόυδες, τους περιορίζανε, τους κατηγορούσανε για ναρκομανείς και για άρρωστους– από τη δε μεριά του επαναστατικού κινήματος, που διεκδικούσε μεγαλύτερες ελευθερίες στη χώρα αντιμετωπίζονταν τρομερά καχύποπτα σαν απόβλητα: αμερικάνικος τρόπος ζωής δηλαδή – Αριστερά μας έλεγε Αμερικανάκια και η  Δεξιά μας μπουντρούμιαζε».
Κατ’ αρχάς σ’ ένα βιβλίο για τα eighties θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιες κουβέντες, που αφορούν παλιότερες δεκαετίες. Δεύτερον, αυτά που αντέγραψα παραπάνω δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ροκ δεν παρέμεινε «τρομερά περιθωριακό» επί χούντας, καθώς ακουγόταν από το κρατικό ραδιόφωνο και προβαλλόταν (το ελληνικό) από την τηλεόραση. Όλα τα σχετικά και τα λιγότερο σχετικά έντυπα γράφανε τότε για τους Beatles, τον Hendrix, τους Deep Purple κ.λπ. Όλοι αυτοί έκαναν εξώφυλλα σε περιοδικά, ενώ οι δίσκοι τους κυκλοφορούσαν ελεύθερα στη χώρα. Πόθεν «περιθωριακό» λοιπόν;
«Η κριτική που ασκούσε η Αριστερά ήταν πιο πολύ ‘θέμα διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας’». Τι λέει ο άνθρωπος; Αγνοεί πως η Αριστερά τότε ήταν παράνομη (όταν δεν ήταν φυλακισμένη και εξορισμένη); Για ποια «πολιτική εξουσία» μιλάει, όταν εκλογές δεν φαίνονταν στον ορίζοντα ούτε με το κιάλι; Και πού κολλάνε τώρα οι κομμουνιστές; Ορισμένοι νομίζουν πως άλλη δουλειά δεν είχαν οι κομμουνιστές να κάνουν επί χούντας, παρά να συκοφαντούν το ροκ! Πληροφορώ τον Κουτσούμπα πως οι κομμουνιστές μια χαρά τα λέγανε τότε (επί χούντας), όταν είχαν κάτι να πουν επί του θέματος – εκείνοι που λέγανε βλακείες ήταν οι δεξιοί και «φιλελεύθεροι αστοί», που γράφανε στα περιοδικά και τις εφημερίδες, μεταδίδοντας τα τραγούδια στο ραδιόφωνο λες και ήταν... άλογα κούρσας. Νούμερο ένα, νούμερο δύο, νούμερο τρία… Τώρα κατά πόσον η Δεξιά μπουντρούμιαζε τους ροκάδες… εδώ σηκώνω ψηλά τα χέρια. Παραδίνομαι! Τέτοιες κουταμάρες θα ντρεπόταν να τις ξεστομίσει ακόμη και ο… θείος Μαστ.
ΟΙ NO MANS LAND, Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, Η ΡΟΚ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ Η «ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»
Γράφει κάπου ο Λάσκαρις:
«Μια και μιλήσαμε όμως ήδη για τις οικονομικές παραμέτρους του ροκ, και πριν παραθέσουμε την αφήγηση του Βασίλη Αθανασιάδη για τον πρώτο κύκλο της πορείας του συγκροτήματος, καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου μια φράση του Κώστα Σφακιανάκη, ντράμερ των Sex Beat και της Σάρκας: “Όλο το ροκ είναι ψυχεδελικό”. Κι αυτό μου φαίνεται ότι αληθεύει, τόσο στις πρόβες κάθε συγκροτήματος, όπου κυριαρχεί κάποτε το συναίσθημα ή κάποιες σκέψεις ή κάποια μυστηριώδης ροή αδρεναλίνης, όσο και στις συναυλίες, όπου η επιτέλεση…»... και λοιπά, και λοιπά…
Κανένα σχόλιο δεν έχει νόημα να γίνει σ’ αυτές της ασυναρτησίες, όπου όλο το ροκ χαρακτηρίζεται ως «ψυχεδελικό», καθώς η αδρεναλίνη και η επιτέλεση και... μπλα, μπλα, μπλα. 
Ευτυχώς εμφανίζεται κάπου ο Αθανασιάδης και διαβάζεις και κάποια σωστή κουβέντα στο βιβλίο:
«Υπάρχει μια κοινωνική αντιπαράθεση στο ροκ, αλλά δεν έχει σχέση με το μύθο του: δεν έχει σχέση με επαναστατικές ιδέες(…) δεν είναι όντως μία επαναστατική πράξη, όπως θέλουνε να την παρουσιάζουνε».
Φυσικά, και το να παίζεις μουσική δεν σημαίνει πως πράττεις κάποια επαναστατική πράξη, ούτε κάθε συγκρότημα που μπορεί να παίζει «ψυχεδελικό ροκ», οπουδήποτε στον πλανήτη, σήμερα, σχετίζεται με κάποιο είδος μουσικού underground(τουλάχιστον με την έννοια που είχε το underground στα sixties). Η Τέχνη δεν άλλαξε ποτέ την κοινωνία, ούτε προκάλεσε, ούτε επιτάχυνε ποτέ επαναστατικές διαδικασίες. Μπορεί να εξέφρασε εκ των υστέρων την επανάσταση (δες σοβιετική πρωτοπορία στη δεκαετία του ’20 π.χ.), αλλά ακολούθησε αυτής (της επανάστασης) δεν προηγήθηκε.
Αυτή η προσγείωση δεν αρέσει, φαίνεται, στο Λάσκαρι, ο οποίος μοιάζει να «κατηγορεί» τους No Mans Land, που έκαναν απλώς το κέφι τους, χωρίς να βαυκαλίζονται πως θα άξιζε ν’ αλλάξουν την κοινωνία μέσω της μουσικής τους. Γράφει:
«Βλέπουμε εδώ στην αφήγηση του Βασίλη, ότι φαινομενικά και ίσως ακόμη περισσότερο ουσιαστικά, οι No Mans Land τείνουν πολύ περισσότερο προς την καθαρή μουσική συνιστώσα του ροκ, παρά προς εκείνες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κοινωνικές ή τουλάχιστον να εκτιμηθούν σαν τέτοιες».
Ο R.R. HEARSE ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ
Ο R.R. Hearse (Λάμπρος Τσάμης) είναι φίλος, αλλά εδώ πέρα λέει κάτι που… πάει πολύ:
«Πλέον (σ.σ. σήμερα) δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ρόκερ και τον τυπικό μουσικό. Εκείνη την εποχή όμως το ροκ ήτανε ένα είδος αντι-μουσικής. Δε στόχευε στη δημιουργία μιας μουσικής κατάστασης, αλλά πιο πολύ στην ουσία της διοχετευμένης ενέργειας».
Για κάτσε ρε Λάμπρο! Ποτέ το ροκ δεν ήταν αντι-μουσική. Πού το είδες αυτό γραμμένο; Επειδή εσύ έκανες τότε τα σώου σου, βγάζεις συμπεράσματα γενικώς για το ροκ βάσει των δικών σου και μόνον αντιλήψεων-παραστάσεων; Πολύ υπερφίαλο δεν είναι αυτό; Δηλαδή θα έπρεπε κάποιος να ήταν άσχετος ως μουσικός (να μην ήξερε δηλαδή να παίξει ούτε ένα ακόρντο στην κιθάρα) και απλώς να «διοχέτευε ενέργεια» για να γράψουμε για «ροκ», ενώ έναν άλλον που θα γνώριζε επαρκώς το όργανό του και που θα έφτιαχνε σοβαρά τραγούδια θα τον απορρίψουμε; Αν είναι δυνατόν! Να μη γυρίσουν τώρα τα πόδια και βαρέσουν το κεφάλι!!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
«Και οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για το ροκ γιατί δεν τους το επιτρέπει η καθημερινότητά τους. Δέχονται τα εύκολα επειδή αυτό το πράγμα [το καθαρό ροκ] είναι underground, δεν μπορεί να το βρει ο άλλος εύκολα. Δεν μπορώ να θεωρήσω με τίποτα ότι είναι ροκ ο Πορτοκάλογλου ή ο Τσακνής ή ο Μαχαιρίτσας – αυτό είναι όμως το mainstream. Αυτό θεωρείται ροκ στην Ελλάδα, αυτό παρουσιάζεται απλόχερα όσο γίνεται, κι έτσι το ακούει ο κόσμος ο περισσότερος, νομίζει ότι αυτό είναι ροκ, και δε θα μάθει ποτέ ότι υπάρχουνε οι τάδε και οι τάδε».
Και ο Δασκαλόπουλος δεν διαφέρει από τους προηγούμενους.
Να βγούνε λοιπόν οι… Jefferson Handkerchief  και να κατηγορήσουν τους Jefferson Airplane, πώς ήταν εκείνοι underground (οι Handkerchief), επειδή ο κόσμος δεν… μπορούσε να τους βρει εύκολα, ενώ τους Jeffersons (που είχαν τραγούδι τους στο νούμερο 5 του Billboard και το χόρευε όλος ο κόσμος το ’67) να τους πούμε… Αμερικάνους Φατμέ και Πορτοκάλογλου… φτύνοντάς τους. Το παράδειγμα, προκειμένου να αντιληφθείτε τις χοντράδες που λένε κάποιοι. Κάποιοι που νομίζουν ότι οι Φατμέ του «Πάλκου» δεν ήταν ροκ και πως ροκ ήταν μόνον οι… Sex Beat!
(Δεν έχω τίποτα με τους Sex Beat, που τους άκουγα στα eighties από κασέτες και ήταν συμπαθείς, αλλά… να είμαστε και λογικοί-να μην είμαστε και πλεονέκτες…).
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ANTI TROPPAU COUNCIL
Κι εδώ μία από τα ίδια…
«Δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα τραγουδήσεις στα ελληνικά, τα οποία ήτανε ταυτισμένα[sic] τότε με τον Θεοδωράκη, έστω και με τους Φατμέ, οι οποίοι όλοι για μας ήτανε “ανάθεμα”[sic.
Βαρέθηκα… Κουράστηκα…

Εν κατακλείδι θα έλεγα πως δεν τον καταλαβαίνω τον Λάσκαρι.
Ξόδεψε ένα σωρό χαρτί (το βιβλίο του είναι όμορφο και καλοτυπωμένο παρεμπιπτόντως), για να μας πει τι νομίζει ο ένας κι ο άλλος για το ροκ, καθώς τα 3/4 εκείνων που γράφει είναι αφηγήσεις. Αυτή η… επιστημονική μέθοδος γραφής με στοιχεία «προφορικής ιστορίας» για μένα δεν λειτουργεί (πέραν του ότι είναι η εύκολη λύση για να χριστεί συγγραφέας και η… κουτσή Μαρία) από τη στιγμή που κάποιος ακούει σαν χάνος τι του λένε οι άλλοι, δίχως καμμία διάθεση να παρέμβει, να κοντράρει και εν τέλει να διορθώσει.
Έτσι, όταν και άμα γράψω κι εγώ κανα βιβλίο θα ενδιαφερθώ να πω τι νομίζω εγώ πως είναι ροκ, ελληνικό ροκ κ.λπ. και όχι τι νομίζει ο… Δασκαλόπουλος, ο Ζήλος ή ο Μαχαιρίτσας. Ας βγάλουν κι αυτοί, τέλος πάντων, δικά τους βιβλία και ας τα πούνε μόνοι τους εκεί. Δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε το λόγο στον έναν και τον άλλον.
Είμαστε εδώ για να γράφουμε τις δικές μας απόψεις.

Jeremy Pinnell – Ties of Blood and Affection (2017)

$
0
0

320 kbps | 75 MB | LINKS

When Jeremy Pinnell released OH/KY in the summer of 2015 to stunned acclaim, it felt like an entire career compressed into one knock-out album. This unassuming northern Kentucky singer-songwriter sauntered and ripped through ten instant country classics that tracked as so confident and comfortable that it could have been mistaken for a seasoned musician’s creative peak. The songs themselves, reverent of Americana’s most enduring traditions, presented the man’s scope – his misadventures, loves, failures, and contradictions. Hailed as a “mind-blowingly good” (Greg Vandy, KEXP) “tutorial on classic country music” (Popmatters), Pinnell’s debut immediately differentiated as authentic and unflinching.

If OH/KY was the self-assured introduction of an unconventional new talent, his 2017 album Ties of Blood and Affection presents a canny lateral move. Instead of doubling down on the stark themes and values of his debut, this sophomore album finds Pinnell finding comfort in his own skin and achieving the redemption only hinted at in his previous batch of haunted songs. Here Pinnell joyfully embraces the working life, family obligations, and faith. His new stories delve into acceptance and survival, all the while investigating his most challenging chapter yet: adulthood. While “If life don’t get any better / I’m alright with this” isn’t an out-right triumph, it’s an honest revelation.

Musically, Ties of Blood and Affection also maintains a comfortable and confident stride. Pinnell’s songs are shot through with honest and classic elements; rooted in his steady acoustic guitar, the tunes chug along in a spring-reverb dream from somewhere between, say, 1955 and 1975 – unearthing a sweet secret cache of songs that “Waylon Jennings might have written if he had cut a record with Alex Chilton”.

Rising Appalachia – Alive (2017)

$
0
0

Rising AppalachiaWhen sisters Leah and Chloe Smith set out to start a band in 2005, they began with one goal: to preserve roots music. For 12 years now as Rising Appalachia, they’ve been doing just that, melding folk sounds from around the world into interpretations both faithful and contemporary.
Their soulful world craft has seen what began as a duo project for the Smiths transform into a full-blown band. Featuring instrumentation on anything from banjos and washboards to djembe and didgeridoo, the band’s unique blend also features Biko Casini and David Brown.
Their latest release is appropriately titled Alive, given that it’s a collection of live performances. Given that the music of Rising Appalachia in such a setting also sets to liven their crowd,…

145 MB  320 ** FLAC

…there’s a double meaning present.

The 11 performances presented on Alive are nothing short of raw, unfiltered perfection. The band works to unify with their music, playing in harmony with their audience. The mood is palpable, and it is light and energizing.

“It’s a play on words in a way,” says Leah and Chloe Smith on the album. “It’s a collection of live recordings, which have a very different sentiment than our studio recordings. But perhaps, more importantly, it is a collection of songs that are telling of the time.”

“A time where the veil has been lifted, and people want to be present and work to make this crazy world more just and humane. We hope that our music can, in fact, be a tool in this awakening of consciousness, encouraging people to become more aware, more engaged, and more awake.”

(Folk, Indie) [WEB] Rosemary & Garlic - The Kingfisher [EP] - 2015, FLAC (tracks), lossless

$
0
0
Rosemary & Garlic / The Kingfisher [EP] Жанр : Folk, Indie Носитель : WEB Год издания : 2015 Страна исполнителя (группы) : The Netherlands Аудиокодек : FLAC (*.flac) Тип рипа : tracks Битрейт аудио : lossless Продолжительность : 00:18:28 Источник (релизер) : Bandcamp Наличие сканов в содержимом раздачи : нет Треклист : 01.

Тема на форуме


Chicago Afrobeat Project & Tony Allen – What Goes Up (2017)

$
0
0

Chicago Afrobeat ProjectCan there be any greater thrill for a band, especially one with love and appreciation for Afrobeat, than getting to work with Tony Allen?
If the Chicago Afrobeat Project’s new collaboration with Allen is any indication, there’s nothing better than the music that comes from working with the legendary Afrobeat founder. Not a single track holds back as the group plays fiery, modern funk with Allen’s intense rhythms driving them forward. The group tackles race relations and police brutality on “Race Hustle” and climate change on “Marker 48”, which starts with a quick spoken breakup between the Earth and her deadbeat boyfriend, the human race, before turning into a lament for the fate of them both.
All in all, it’s one of the Project’s finest, and…

101 MB  320 ** FLAC

…Tony Allen’s beats are a natural fit with the group’s mix of vital social activism and sharp, soulful grooves. If the collective ever worried about being on the wrong track, the way Tony Allen so seamlessly joins in with the group should put those fears safely to rest. What Goes Up is an energetic, horn-heavy album that puts every member involved—master drummer and otherwise — to excellent use. — PopMatters

(Country/Folk/Bluegrass) Gina Clowes - True Colors - 2017, MP3, 320 kbps

$
0
0
Gina Clowes • True Colors Жанр : Country/Folk/Bluegrass Страна : USA Год издания : 2017 Аудиокодек : MP3 Тип рипа : tracks Битрейт аудио : 320 kbps Продолжительность : 00:35:05 Наличие сканов : нет 01.

Тема на форуме



Rough Guide to the Music of West Africa (2017)

$
0
0
Rough Guide to the Music of West Africa (2017)
Artist: Various Artists
Title: Rough Guide to the Music of West Africa
Year Of Release: 2017
Label: Rough Guides - World Music Network
Genre: World, Africa, Folk
Quality: MP3 CBR 320 kbps
Total Time: 1:06:05
Total Size: 151 MB

Pak Bunau's Kadedek: Mouth Organs in the Heart of Indonesian Borneo

$
0
0
IMG_8048.jpg

Location: Engkurai Village, Melawi Regency, West Kalimantan

Sound: Kadedek

Earlier this year, I spent more than an hour in the hot Java sun, circling the three levels of the largest Buddhist temple in the world, Borobodur. Following the stone paths in a clockwise motion, I studied the narrative reliefs on the temple walls with the intensity of a pilgrim, but I wasn’t searching for enlightenment. As I scanned my eyes over millenia-old images of everything from mythical beasts to scenes of daily life, I waited patiently to find the one relief I’d hoped to find. There were plenty of scenes with music: cross-legged yogis playing flutes and barrel drums, even lutes. Only when I reached the top of the temple, exhausted and dangerously close to heat stroke, did I realize that the relief was no longer there.

From Jaap Kunst's Music in Java: Its History, Its Theory, and Its Technique

From Jaap Kunst's Music in Java: Its History, Its Theory, and Its Technique

Had I imagined it? I went back to the source, Jaap Kunst’s Music in Java: Its History, Its Theory, and Its Technique, and there it was, grainy but unmistakeable. Two figures stand beneath a tree, gourds to their mouths, pipes in their hands. The caption: “Barabudur (rel. 0. 39) a. mouth-organs.” The instruments look as fantastical as the birdpeople and goddesses that are strewn about the other reliefs, but they must have been real. Did the sounds of mouth organs once echo across Java?

Mouth organs, by the way, are remarkable instruments found across Southeast and East Asia. They come in many forms, from the khene of Thailand, Cambodia, Laos, and Vietnam to the sheng of China and the sho of Japan, but they all share the same general characteristics: pipes or chambers of various materials are fitted with free reeds which sound when air is inhaled or exhaled through the instrument. The harmonica is the most famous of the mouth organs, and its invention (along with other free reeds from accordions to harmoniums) can actually be traced back to these ancient Asian instruments. 

A Hmong man and his qeej mouth organ in Ha Giang, Vietnam.

A Hmong man and his qeej mouth organ in Ha Giang, Vietnam.

In Southeast Asia, indigenous varieties of the mouth organ abound, but outside the mainland these instruments can only be found in one place: Borneo. This massive island is shared by a handful of countries, with Malaysia (and tiny Brunei) on one side, and Indonesia on the other. The indigenous people of Sabah in Malaysian Borneo have their own variety of the mouth organ called the sompoton, which is fairly well-known in those parts: a friend who visited the area even posted a picture of a huge concrete sompoton statue on the side of the road. 

In Kalimantan, the Indonesian side of Borneo, mouth organs are almost extinct. Examples can be found in museum collections and in accounts from old colonial surveys, but until last year I’d assumed this once widespread instrument was no longer played. Then, to my surprise, I saw a video on YouTube of young Dayak musicians playing mouth organs accompanied by a sape’ kayan. The group, Balaan Tumaan, was based in Pontianak, the capital city of West Kalimantan. There was hope for mouth organs in Indonesia, after all. The Borobodur relief flashed back into my mind: the lineage of those ancient gourds and pipes lived on! 

+++

After getting in touch with Nursalim Yadi Anugerah, the leader of Balaan Tumaan, I learned that there was still an artisan making and playing mouth organs deep in the heart of West Kalimantan. His name was Pak Bunau, his instruments kadedek. I wanted to hear for myself, but when would I get a chance to venture into the heart of Borneo?

In a twist of fate, a chance to return to Kalimantan fell into my lap. As part of a residency program for the Europalia International Arts Festival, a young German musician named Jan Schulte (aka Wolf Müller) was looking to go to Kalimantan in search of sounds, and I was to be his guide. Jan fills his music with the psychedelic twang of mouth harps and was eager to hear the Borneo variety. Luckily, Yadi had told me that Pak Bunau also makes mouth harps called taruntung, an instrument which is also nearly extinct in Kalimantan. Fate was leading us towards Pak Bunau, so we made our way there.

Riding through palm oil plantations, no jungle in sight.

Riding through palm oil plantations, no jungle in sight.

After meeting Yadi in Pontianak, we headed on the long journey to Pak Bunau’s remote corner of Kalimantan. This meant a flight to Sintang, a regional capital in the interior, followed by renting motorbikes and heading out into the countryside. Don’t imagine a trek into the jungle: I’d warned Jan before we arrived, primary rainforest is nearly all gone in this part of Kalimantan. Instead we drove through palm oil plantations and dusty villages, passing smoke-belching trucks while avoiding potholes in the asphalt. 

Nearing Pak Bunau’s hood in Melawi Regency, the asphalt gave way to gravel, which gave way to sticky red soil and narrow paths with channels running down the sides like dried up riverbeds. At one point, the path curled down a hill and plunged straight into a wide river. With no bridges in these parts, the only way to get across was to ferry our bikes across on narrow wooden motorboats, paying roughly a dollar for the convenience. The road we were taking was new, locals told us, built for the nearby palm oil plantation. If folks wanted to go in or out in years past, the river was the only way. 

IMG_7987.jpg

After hours slipping and sliding in the red mud and splashing through the runoff from nearby mining operations, we made it to Engkurai, a village which seemed to emerge out of nowhere from the sparse brush. The mud was replaced by a broken-up concrete footpath, a blessing after the mud and puddles we’d just splashed through. It led us right to Pak Bunau’s house, a humble concrete house on the edge of town.

Pak Bunau greeted us at the door, a gaunt man in his fifties with betelnut stained teeth and a short, boyish haircut. He welcomed us with a smile into his furnitureless living room and was soon politely whisking our exhaustion away with coffee and tea. The room was lined with his kadedek, the instruments hanging by plastic twine from nails in the wooden support beams. We’d ordered some to take home before arriving, and within minutes Pak Bunau was taking them off the walls and plopping them into our hands. Yadi had ordered an extra large one for his group, a giant we came to call the mega kadedek. Surely more than a meter and a half in length, the mega kadedek shook the house when Yadi played. Pak Bunau laughed: he’d never made one that big before.

Yadi and the mega kadedek

Yadi and the mega kadedek

As we stayed in Pak Bunau’s house for a few days, we got to know the man as much as we became familiar with the kadedek. Pak Bunau, we learned, is a rarity as an Indonesian instrument maker and musician in that he strives to make a living from his craft. Since he was young, he’s devoted his life to spreading the instrument, making frequent trips through the province and into Pontianak to sell the instruments to anybody who’d buy one, from dance studios to curious musicians. In Engkurai, Pak Bunau would spend his time tending to his small crops of cassava and green beans, heading into the countryside when necessary to gather materials for the kadedek.

The kadedek is a beautifully organic construction, almost identical to the mouth organs found in the Borobodur relief. While the environment in this part of Kalimantan is rapidly shifting as deforestation spreads across the island and palm oil plantations and mines take over, Pak Bunau’s kadedek construction is a look into another mode of living with nature, its components pointing to a deep understanding and relationship with the bounty of the land. No part of the kadedek, Pak Bunau proudly says, is bought from the store. Rather, it grows almost whole from the earth, with Pak Bunau simply assembling the pieces and giving it breath.

We start with the labo, a kind of gourd. Pak Bunau has a plot of land specifically for growing these gourds, their spherical bodies and phallic stems making the perfect windbox and mouthpiece respectively. In order to hollow them out without breaking them, Pak Bunau submerges the gourds in water, a process which dislodges the flesh from the hardened skin of the vegetable. This whole process is an art in itself, and one which Pak Bunau was exceedingly proud of. 

unnamed (1).jpg

The six chambers or pipes of the kadedek are themselves made from a special kind of bamboo, collected and cured in the sun. Within each pipe is a single reed or lidah (literally “tongue”), the “free reed” which gives mouth organs their distinctive sound. While most mouth organs in other parts of Asia now use reeds made of a metal like brass or silver, Pak Bunau keeps it old school. His reeds are painstakingly carved from the palm mid-rib of a tree he calls apin. Not only does it take incredible skill to carve these palm reeds (the mouth harp-like tongue of which must be both tuned correctly and able to produce sound on inhale and exhale), but the material is also increasingly difficult to find. On a walk outside the village one day, Pak Bunau pointed to forested hills in the distance, explaining that he had to walk there for hours to reach the last apin trees in the area. Others weren’t brave enough, he said, to go to those parts: shapeshifting spirits haunt the area, turning into a tiger and eating you if you’re not careful. Pak Bunau is both careful and brave: “the shapeshifters and I have an agreement”, he said, “so I can get the apin.”

17571442_10208639227318363_1165444732_o (2).jpg

Finally we have the glue that holds it all together, an element that I would have glossed over if I hadn’t received a fascinating and informative e-mail from mouth organ musician and bee enthusiast Sarah Peebles. Rather than try to reword it, I’ll quote Sarah’s original message:

“In Indonesia and elsewhere on the mainland, mouth-organs make use of the wax-resin combination called cerumin, which is created by stingless bees to build portions of their nests. Stingless bees gather plant resins and gums, and secrete wax through specific glands, and then they mix these things together to form cerumen, which they then apply to specific areas of their nests. Cerumin is only produced by stingless bees such as those in the genus Trigona and Mellipona (which are distant cousins of honey bees, Apis), and is known in Laos as maeng kisoot. Forest peoples gather cerumin from stingless bee nests and boil it down to form maeng kisoot, which is applied to mouth-organs, drums and other cultural items in various ways. People interacting with their ecosystems form the aural archipelago!”

It may seem like but a small piece of the puzzle, but it's exactly these elements which add layers of beauty and meaning to instruments like kadedek and their traditions. Sarah’s point of emphasizing how “rainforest ecology comes into play” (literally!) is an important one, as humans' role in that ecology and our relationship with the earth continues to shift. Even Pak Bunau’s organic methods have begun to change: at one moment, he took me into the forest and showed where he’d collected the cerumin from the nest of the stingless bee or kalulut; at another moment, he showed me how he uses a stinky, petroleum-based oil (minyak solar) to coat the surface of the beeswax joints of the kadedek, making it less sticky. The gasoline-like smell is overwhelming, and as you play his newly crafted kadedek, the odor becomes a taste in the mouth. My memory of playing kadedek will always have this disjunctive element, the feeling of bamboo in your hands and gourd on your lips while the synthetic fumes fill your nose and coat your tongue.

unnamed (2).jpg

+++

LIke any instrument, the kadedek is not just an object. Most of its magic comes from the way people play, think about, and mythologize it. In these aspects, too, the kadedek is wonderfully rich. As Pak Bunau held the kadedek tenderly in his hands, he told me the name of each pipe and its meaning: the longest pipe with the lowest note is induk, or the parent (it could be the mother or the father, Pak Bunau jokingly explained, but there’s never both: this is a single parent family.) The next longest pipe is the serunding kiri (left serunding), thought of as the first child. The family is fleshed out with the other pipes in descending order: serunding kanan (right serunding), seruling (the Indonesian/Malay word for flute), and perabong (the final child and the octave of the induk.) Hand this bundle of pipes to a flautist to see real confusion: the arrangement of fingerholes defies the linear logic of a flute. Covering a fingerhole makes the pipe sound, and these holes are distributed such that three are higher up the length of the pipes and three are closer to the gourd. The lower holes are even arranged in such a way that one of them must be closed not by a fingertip, but by the palm of the hand! The layout is idiosyncratic, for sure, but it points towards the skill necessary to play the kadedek fluidly.

While I speak about the kadedek as the realm of one man, this is, of course, a simplification: Pak Bunau has a few brothers who can also make and play the instrument (and even his wife plays a bit), but not to his level of mastery. The family and most of the other locals in this part of Melawi are Kebahan, an ethnic subgroup of the indigenous people of Borneo called the Dayak. The Kebahan have a pretty unique ethnic identity for Borneo: while all Dayak peoples were once animist, millions have converted to Christianity after some very successful missionizing in the past few centuries. Those who convert to Islam, meanwhile, are often thought of as no longer Dayak; rather, they are called “Malay” or are given a different name entirely, such as the Kutai of East Kalimantan.  What’s unique then about the Kebahan is that many of them have converted to Islam but have maintained their Dayak identity. 

Pak Bunau (and much of the rest of Engkurai) is Christian, but the fact that many fellow Kebahan have converted to Islam points to a history of close contact with the Malays (Melayu) of Kalimantan. You can see this acculturation in everything from the Kebahan’s adoption of pencak silat martial arts to their language, Bahasa Kebahan, which is not too far off from Malay/Indonesian. The music of the kadedek shows signs of this Malay contact as well: Many kadedek tunes are instrumental takes on the sung poetic couplets called pantun. Pak Bunau demonstrated this for me, singing a couplet and then playing the same melody on kadedek. Hearing the sung pantun, Pak Bunau’s kadedek style suddenly made sense: the subtle ornaments and broken rhythm, even the instrument’s range, are all in reference to the pantun vocal style. 

IMG_8004.jpg

The Kebahan’s Malay acculturation points to their position (whether literally or figuratively I’m not sure) on the borderlands of the forest, rubbing skins with the coastal Malays. Pak Bunau's pantun pointed towards this: The tune's name, Ile' Kayaan, or "Upstream on the Kayaan [River]" is a reference to past meetings with the Malays who lived upstream, meetings which must have drastically shaped Kebahan culture.The kadedek’s origin story, though, points deep into the forest, right to the mythical forest-dwellers called the Punan. Punan is, like Dayak, a rather vague term pushed on a huge variety of folks by outsiders, but in Kalimantan it is often used as a catch-all term for nomadic tribes, especially those living deep in the jungle. 

As Pak Bunau tells it, his great-grandfather was a man named Abang Onyo’ (himself quite likely a Punan, Pak Bunau muses.) One day when Abang Onyo’ was in the forest collecting firewood, he came upon a group of Punan in a treehouse. The Punan seemed to be celebrating a wedding, with festive tunes supplied by a strange new instrument. Abang Onyo’ asked if he could try and play, but found he could not make a sound. After spending the night there, he awoke the next night to find the whole tribe gone. He would have thought it was all a dream, but in his hands he found the kadedek.

Even now, the kadedek is played for festive occasions and especially for gawai, a massive, ritual-filled festival celebrated each year across West Kalimantan. Other than that, though, kadedek is simply played as Pak Bunau played for us: in the home, relaxing, playing for the sake of playing, music for music’s sake. It seems to have a romantic element, too: Pak Bunau boasted how he used to play kadedek to get the girls. When we met him, Pak Bunau was together with his sixth wife, so it seemed to have worked, if only for a limited time. 

+++

While we spent a lot of time in the living room, talking about music and playing, it was decided that it would be best to record Pak Bunau’s kadedek outside, away from the sounds of passing motorbikes and the distracting motoric hum of the generator. Pak Bunau led us away from the village, following the broad red soil until we could no longer hear the passing motorbikes. We had inadvertently brought a crew: almost Pak Bunau’s entire family had followed down the path, his grown children and excited young grandkids coming along to see what we were up to. As we recorded, the kids splashed and played in a muddy puddle nearby, their yelps mingling with the buzz of insects in competition with the close-miked sounds of the kadedek.

Before we left to return to the city once more, we sat with Pak Bunau as he wrapped up our kadedeks to spread far and wine: Yadi’s to Pontianak, mine to Bandung, and Jan’s to Germany. Jan and I promised to share the kadedek with as many people as I could, bringing more attention to the instrument and tradition that Pak Bunau loves so dearly. As we sat on the floor of the living room, kadedeks strewn about, Pak Bunau shared one last pantun with us. It ended with a poetic flourish: “Kalau kita akan bercarai, janganlah kacang lupa kulit.” If we are to part, let not the peanut forget its shell.” It was a couplet handpicked for the occasion: maybe we were the peanuts, and Pak Bunau the shell, or perhaps the peanuts were the kadedek, born from Pak Bunau’s loving hands. Whatever the case, I made sure not to forget Pak Bunau and his kadedek. Even now, listening to his reedy songs brings me back to those days in Engkurai, to those river baths and muddy paths and hours spent with music.

Many thanks to Yadi for his friendship, guidance, and passion in sustaining the kadedek tradition; to Christoph, Europalia, and Jan for making the trip possible; and to Pak Bunau and family, who so generously hosted us and shared the beautiful music of kadedek with the world. 

Somi – The Lagos Music Salon (2014) [Alternative, Indie]

$
0
0
http://www.somimusic.com Advertisements Filed under: Alternative, Alternative Fusion, Alternative Fusion World Music, Indie, World, World Music Tagged: 2014, Alternative, Alternative Fusion, Indie, Somi, The Lagos Music Salon, World Music

Lady GaGa - Born This Way (2011) (24bit Bonus Track Edition) FLAC (tracks)

$
0
0
Lady GaGa - Born This Way (2011) (24bit Bonus Track Edition) FLAC (tracks)
Artist: Lady Gaga | Album: Born This Way | Released: 2011 | Genre: Pop, Electronic, Dance | Country: USA | Duration: 01:13:48

Red Hot Chili Peppers - Californication (1999 (2012 Limited Edition) (US)) FLAC (tracks)

$
0
0
Red Hot Chili Peppers - Californication (1999 (2012 Limited Edition) (US)) FLAC (tracks)
Artist: Red Hot Chili Peppers | Album: Californication | Released: 1999/2012 | Label: Warner Bros. Records | Catalog #: 47386-1 | Genre: Rock
Viewing all 99163 articles
Browse latest View live




Latest Images